Hudba a moderní technologie – vzdělávací projekt pro děti

Hudba a moderní technologie – vzdělávací projekt pro děti
(Pilotní program hudebního rozvoje v pro děti v ČR v rámci roku České hudby 2014)

Popis projektu

Projekt Hudba a moderní technologie navazuje na globální trend v hudebním sektoru. Obliba elektronické tvorby společně s  rychlým rozvojem technologií celosvětově stoupá a nachází si čím dál více příznivců, převážně v mladé generaci posluchačů. V
posledních pěti letech zaznamenal vývoj technologií výrazný posun
v kvalitě a využití. Nastává však specifický problém, protože děti, kteří se této tvorbě chtějí věnovat nemají kde získávat kvalifikované znalosti a nemají ani potřebné tvůrčí a aranžérské vědomosti. V České republice se tento obor nevyučuje. Síť lidových škol umění je orientována na hru na hudební nástroj, či zpěv, ale ne na skladbu. Děti a mládež tak u nás nemají mnoho šancí kde sbírat své vědomosti. Pouze prostřednictvím internetu, popřípadě komunikací s několika málo jedinci v oblasti hudebních profesionálů, ke kterým nemají přístup. Absence lektorské pomoci je hlavním problémem a tento projekt chce daný problém řešit celoplošně, chce vyplnit tuto mezeru na trhu a nabídnout systematické vzdělávání v tomto oboru, kde zejména děti ve věku kolem 8-12ti let jsou stále velmi otevřené
k novým poznatkům a zároveň mohou přislíbit i určitou společenskou návratnost této investice. Současná česká hudební tvorba není za hranicemi naší země příliš obdivovaná. Tento typ výuky  spojené s technologiemi nabízí dětem přesně to, o co ony sami mají zájem a zároveň může postupně otvírat  hudebně společenský skanzen, ve kterém se nacházíme.

Dopady a efekty
Projekt si klade za cíle předat znalosti a seznámit děti a mládež s procesem současné zahraniční hudební tvorby s využitím nejnovějších moderních technologií. Osnovy hudební výchovy na základních školách nejsou tímto směrem orientovány, přičemž začít vyučovat hudební skladbu je nejefektivnější právě u žáků prvního stupě.  Talentovaným dětem pomůže v jejich rozvoji a všem ostatním zájemcům otevře pozitivní vnímání a radost z vlastní hudební tvorby. Projekt také v obecné míře přispívá k rozvoji estetického cítění dětí a mládeže a může sloužit jako jeden z nástrojů, který napomáhá motivaci, toleranci a předchází problému kriminality mládeže. Jeho dlouhodobým cílem je však pozvednout úroveň současné české hudby a zvýšit její konkurenceschopnost v globálním prostředí. Toho lze dosáhnou právě aktivním vzděláváním, komunikací se zavedenými umělci a předáváním zkušeností a individuální podporou talentu. Mezi vedlejší efekty patří posílení národní kulturní identity, navázání mezinárodní spolupráce, ale především základní stavební kámen pro rozvoj budoucího společenského a ekonomického efektu.
Ekonomický potenciál hudebního průmyslu a kultury obecně také není doposud v České republice řádně využit. Multiplikační efekt, ke kterému v tomto odvětví dochází, je nesporný a stal se hlavním argumentem podpory kultury ze státního rozpočtu v zemích jako je Švédsko, Norsko, Francie nebo Velká Británie. Toto je jeden z pilotních projektů, který by měl nastartovat paradigmatický efekt vnímání kultury jako bohatého a rychle rozvíjejícího se zdroje HDP, který poskytuje pracovní příležitosti nejen samotným tvůrcům, ale i celé řadě, tzv. kreativním průmyslům.   

Komentáře